DOLAR 34,4465 0.3%
EURO 36,3032 0.16%
ALTIN 2.836,840,10
BITCOIN 3114326-1,03%
Diyarbakır
11°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Diyarbakır’da Yaralı Yaban Hayvanları Tedavi Edilerek Tabiata Salınıyor

Diyarbakır’da Yaralı Yaban Hayvanları Tedavi Edilerek Tabiata Salınıyor

ABONE OL
Şubat 11, 2024 08:24
Diyarbakır’da Yaralı Yaban Hayvanları Tedavi Edilerek Tabiata Salınıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİYARBAKIR’da Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne geçen yıl getirilen 285’i kanatlı, 15’i göğüslü 300 yaralı yabani hayvandan 103’ü, tedavi edilerek doğal hayat alanlarına salındı. Merkeze getirilen hayvanlardaki yaralanma sebeplerinin birçoklarının insan kaynaklı olduğunu belirten Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi ve merkezin Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alaettin Kaya, “Bize gelenlerin durumları çoğunlukla travmatik hadiselerdir. Yani araç çarpması, elektrik tellerine takılma yahut ateşli silahla yaralanmalar üzere. Bu sebeplerin içerisine baktığımızda çoğunlukla insan tesiri, yani insan faktörü çok fazladır” dedi.

Diyarbakır‘da Dicle Üniversitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Şube Müdürlüğü tarafından üniversite yerleşkesinde 2020’de kurulan Dicle Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde çoğunluğu ‘insan’ kaynaklı yaralanan yabani hayvanlar tedavi ediliyor. 2023’te merkeze getirilen 285’i kanatlı 15’i göğüslü 300 yaban hayvanından 103’ü büsbütün güzelleşerek tabiata salındı. Geride kalan yaban hayvanlarının tedavileri, rehabilitasyonları ve kanatlıların beslenme sistemlerinde kıymetli yere sahip gagaları ve tırnaklarının bakımı DKMP Diyarbakır Şube Müdürlüğünde misyonlu veteriner tabipler Kasım Ertürk ve Emre Yalçın tarafından yapılıyor.

‘2020’DEN BU YANA BİN HAYVAN GETİRİLDİ’

‘ERKEN TEDAVİ HAYAT KURTARIR’

Bütün canlılarda olduğu üzere yabani hayvanlarda da erken müdahalenin hayat kurtardığına işaret eden Prof. Dr. Kaya, bu nedenle tabiatta yaralı bulunan hayvanların en kısa müddette yetkililere teslim edilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu hayvanlar bazen bize geç geldiğinde maalesef artık müdahale etme bahtımız olmuyor ya da yaralı kalıyor ve tabiata da artık salamıyoruz. Vatandaşlarımız bu cins hayvanları gördüklerinde Tabiat Muhafaza ve Ulusal Parklar Şube Müdürlüklerinin davet merkezi sınırı var. Onlara haber verilmesi ve o hayvanların buraya süratlice getirilmesi değerlidir. Bu hayvanların en büyük sorunu habitat tahribatlarıdır, habitatlarında ziyan görmeleridir. O bakımdan bunları tabiatlarında korumak bizim için hayli değerlidir. Hayvanlar buraya getirildiklerinde şayet iyileştirilebiliyorsa, tabiata salınabiliyorsa gönderiyoruz. Lakin maalesef kimileri buraya geç geldikleri için kanatları yahut ayaklarında sorun olduğunda ampute oluyorlar. 2020’nin başından beri gelen birtakım hayvanlar var. Biz bunları beslemeye ve rutin bakımlarını yapmaya devam ediyoruz. Bilhassa yırtıcılarda gaga ve tırnak bakımlarını yapıyoruz. 2023’te 300 civarında hayvan bize getirildi. Bilhassa göç periyotlarında bu sayı artıyor.”

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r
backlink satın al