DOLAR 32,2217 -0.07%
EURO 34,7750 0.17%
ALTIN 2.399,320,27
BITCOIN 1971150-1,08%
Diyarbakır
25°

PARÇALI BULUTLU

16:58

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde Hayvanlara Fizyoterapi Uygulanıyor

Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde Hayvanlara Fizyoterapi Uygulanıyor

ABONE OL
Ocak 18, 2024 10:00
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde Hayvanlara Fizyoterapi Uygulanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nde, kedi ve köpekler başta olmak üzere yaralı ve yürüme zahmeti çeken hayvanlara uzman veterinerler tarafından fizyoterapi uygulanıyor.

DÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi veterinerleri, kentten ve bölge vilayetlerinden hastaneye getirilen, kaza yahut öteki nedenlerle yaralanan, ağrıları olan, yürüme zahmeti çeken başta kedi ve köpek olmak üzere sığır, at ve kanatlı hayvanların cerrahi operasyona gerek kalmadan tedavilerini yapmak için fizik tedavi uygulamasına başladı.

Ortopedi ve spinal cerrahi üzere birçok cerrahi alt bilim kısımlarında hizmet verdiklerini söz eden Yayla, daha evvel fizik tedaviyle ilgili bölgede bir imkanın bulunmadığını belirtti.

Merkezde cerrahi operasyonların yanı sıra birinci sefer hayvanların eklem esnekliklerini korumak, istikrar ve uyumlarını geliştirmek için fizik tedavi süreçlerine başladıklarını kaydeden Yayla, fizik tedaviyi kas iskelet sistemini etkileyen hastalıklarda daha çok kullandıklarını lisana getirerek, şunları söyledi:

“Hayvanların kemik ve kas dokusu yahut eklemle ilgili olabilir, cerrahi gerektirmeyen olaylarda bunu kullanabiliyoruz. Bazen de cerrahiden sonra tedavi sürecinde uyguluyoruz. Bu hastanın durumuna nazaran değişiklik gösterebiliyor. Hastanın durumuna nazaran seans olarak merkezde uygulamalarını gerçekleştiriyoruz. Çok fazla vakit almıyor, değişik uygulamaları var. Trace, terapötik ultrason ve lazer uygulaması olmak üzere 3 sistemi başka ayrı kullanabildiğimiz üzere bazen de kombine biçiminde hastada kullanabileceğimiz durumlar da oluyor.”

“Geri dönüşler hayli iyi”

Yayla, hayvan sahiplerinin fizyoterapi uygulamalarından haberdar olması ve farkındalıklarının artmasıyla usulün daha da yaygınlaşacağını anlattı.

Hayvan sahiplerinin bu uygulamadan mutlu olduklarını lisana getiren Yayla, şöyle devam etti:

“Geri dönüşler epeyce düzgün. Bilhassa 3 seans aldıktan sonra hayvanların önemli manada rahatladığını görüyoruz. Fizik tedavinin en kıymetli özelliği de ağrıyı ortadan kaldırması. Hasebiyle hastalıklı bir bölgedeki ağrı ortadan kalktığında hayvan daha rahat yürüyecek, konforu artacak. Cerrahi operasyonlardan sonra tedavi bittikten sonra bandajı kaldırdığımız yer öteki bölgelere oranla daha yavaş gelişiyor ve daha geride kalıyor. Tekrar sağlıklı hale gelebilmesi için fizik tedavi kaide. Hayvanlarda yürüyüş bozukluğu, romatizma, eklem ve nörolojik problemler ya da felç olabilir. Bu çeşit durumlarda muayeneleri yaptıktan sonra fizik tedavi uyguluyoruz. Daha evvel bu türlü bir alan yoktu. Batıdaki merkezlere sevk ettiğimiz hastalarımız oldu. Diyarbakır’ın yanı sıra bölge vilayetlerine de hizmet veriyoruz.”

Köpeğini Hayvan Hastanesine getiren Muhammed Atay ise can dostunun sağ diz eklemindeki dokuların zedelendiğini söyledi.

Köpeğine merkez doktorlarınca cerrahi operasyona gerek kalmadan fizik tedavi uygulandığını kaydeden Atay, “Köpeğim uzun vakitten beri rahatsızdı. Tedavi için hastaneye getirdim. Uzun vakittir aksaklığı geçmiyordu. Veteriner doktorlarımız en son fizik tedavi uygulamak istediler. Fizik tedaviyle bunun önüne geçebileceğini söylediler. İnşallah tesirini kısa vakitte gösterecek. Umarım en kısa vakitte güzelleşir. Bu türlü bir tedavi olduğu için mutluyum. Umarım herkes bu kliniklerde köpeklerini tedavi ettirir.” tabirlerini kullandı.

Kaynak: AA / Şimdiki

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

backlink satın al